När vi var i Rom stod det försäljare av kastanjer i många gathörn. Jag började undra lite kring kastanjen och hur den kan tillagas...
Den här artikeln hittade jag i DN...
De är vackra, de är C-vitaminrika och de kan rostas och avnjutas som lördagsgodis.
Vi talar naturligtvis om kastanjen, en i Sverige kanske alltför sällan tillagad nöt. Tidningen Topphälsa tipsar om hur den enklast blir den godaste sötsak du kan tänka dig;
Snitta några nötter, lägg dem i kokande vatten tills skalet öppnar sig, dra av skalet. Smält lite honung i en panna och lägg ner nötterna. Låt dem rinna av på smörpapper, salta och njut.
Kom ihåg att köpa dina kastanjer i matbutiken, den svenska höstkastanjen är giftig!
Hilla
15 november 2011 10:55
Ja, det verkar smaskens...
Hilla
16 november 2011 09:06
Jag har aldrig testat jag heller... Ska nog göra det!
Anna
21 oktober 2012 19:06
Hej alla! Jag själv kommer från Katalonien och vi äter rostade kastanjer till hösten. Jag saknar detta mycket när det är höst och undrade om det gick å äta kastanjerna även i Sverige (jag bor i Göteborg) för att det finns massor och ingen plockar dom. Jag tror att de kallas för hästkastanjer och de går inte å äta, tror jag...
Hilla
22 oktober 2012 11:46
Tack för din kommentar. Tyvärr kan man inte äta de svenska kastanjerna...
Jenny
27 oktober 2013 09:45
Rosta i ugnen! Glöm inte att snitta ett kors i nöten. Franska går att köpa på affären.
Micke
29 oktober 2013 12:22
Hej hopp.
Är just nu i Frankrike och här finns mer kastanjer än vad folk äter, plocka 3,5kg häromdagen och det finns fortfarande fler.
Det finns kastanjeträd med ätbara i Sverige också men de är ytterst sällsynta.
Jag kommer från Falsterbo i södra Skåne, och jag vet att där finns iaf ett träd.
Hilla
30 oktober 2013 08:58
Tack för din kommentar!
Tobias Ryen
22 november 2015 23:21
Jag rostade svenska kastanjer i ugnen och åt en gång, vet inte vad det kommer från att man inte kan äta svenska kastanjer.
Hilla
23 november 2015 16:23
Vad spännande! Jag trodde de var giftiga men då kanske du har motbevisat detta...
Fred@consultant.com
8 mars 2016 11:51
Hej där!
Jag bor i Thailand och här importeras mycket kastanjer från Kina. Rostade, ta bort skalet + en klick extrasaltat smör + ett glas rödvin till 4-5 kastanjer är en bra god mättande förrätt!
Fred J