Alla inlägg under januari 2013
Nästa helg blir det två fester här i huset för att fira att dottern blir myndig.
Först blir det tjejmiddag på fredagskvällen och då tänkte vi bjuda på äppelmarinerad fläskfilé som serveras kall, äppelsås, guacamole, en stor sallad, diverse charkuterier och hembakt bröd. Efter maten blir det cheesecake. Receptet på den äppelmarinerade fläskfilén är superbra och det kommer jag att lägga ut här i bloggen framöver. Jag har använt det vid flera tillfällen såsom konfirmation, student och andra tillfällen.
Sen på söndagen när släkten kommer förbi blir det Röd morotsoppa med fetaost, hembakt bröd, ostar och tårta.
Japp, mission completed - bullarna är klara och fina blev de också!
Jag glömde visst nämna att de smakade gott också
Våra goda saffransbullar med mandelmassa har faktiskt varit slut ett tag nu. Bäst att baka lite nytt, men nu blir det kanelbullar...
Några bilder bjuder jag på här idag...
Fika på G...
Saffransbullar med mandelmassa...
Saffranspannkaka...
Igår var jag hemma hos en kompis på teparty. Vi fick smaka deras goda julgodisar och så fick vi den Gotländska specialitén saffranspannkaka. Jag har en gång i tiden bott på Gotland och jag har nog inte smakat delikatessen saffranspannkaka sedan dess.
Recept;
4-6 portioner
1 1/2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
1 msk smör
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg
1 msk strösocker
1 paket saffran
2 dl mjölk
1/2 dl skållad, skalad och hackad sötmandel
Tiilbehör
salmbärssylt eller annan sylt och ev. vispad grädde. Läs mer om salmbär - klicka på länken.
Mät upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Koka upp och låt koka under lock på svag värme tills vätskan kokat in, ca 10 minuter. Häll i 6 dl mjölk och rör om. Koka upp, passa noga så det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket svag värme utan omrörning i ca 40 minuter. Låt svalna.
Vispa upp äggen och rör ner dem i gröten. Tillsätt saffran, utrört i lite mjölk, socker, resten av mjölken och hackad mandel. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugen, 225 grader, ca 30 minuter eller tills kakan känns fast.
(Receptet är hämtat ur kokboken "Biskopsgården bjuder in"
Mums!
Jag blev så sugen att prova att göra saffanspannkaka själv så nu går jag till köket och sätter igång direkt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 |
30 |
31 | ||||||
|