Alla inlägg under oktober 2013

Av Hilla - 16 oktober 2013 16:00



Min pappa fyllde nyligen 89 år. Jag var hemma och lagade mat och ringde då hit mina föräldrar på middag för att fira födelsedagsbarnet...


Vi åt svampsmörgås;

 


Lax- och spenatpaj;


Jag stekte bladspenat med hackad vitlök som jag lade på pajskalet och sedan la jag varmrökt lax ovanpå det och sedan hällde jag ost- och äggstanningen överst...


 


Hembakt bröd;


 


Parmesansmör;


 


Sallad;


 
  

Till efterrätt hade jag lite citronpaj kvar sedan helgens festligheter...




Av Hilla - 15 oktober 2013 08:56


Mina gäster i lördags verkar känna mig ganska bra trots att vi inte setts på så länge...


Jag fick fina matiga presenter;

 



Dessutom fick jag en fin höstig blomkorg att sätta ute på altanen och en fin bukett med liljor...   

#presenter #mat #godis

Av Hilla - 14 oktober 2013 09:43


I helgen hade jag tretton (=otur??) hungriga tjejer här hemma. Vi tog examen tillsammans för snart 30 år sedan och har inte setts mycket alls sedan dess...


Vi började med en fika på Ofvandahls konditori och sen efter mycket prat och skratt åkte vi vidare hem till mig. Där blev det dukat vid långbord och gående bord där man fick ta mat i köket. Jag gjorde en kycklinggryta med vildris. Sallad, creme fraiche, cashewnötter och mango chutney fanns som tillbehör. Painriche, kex, smör, brieost, bönröra och grekisk olivröra (som jag köpt i Grekland) fanns också om man ville ha...



Till efterrätten hade jag bett de av gästerna som bor i närheten att ta med sig något så fick vi en dessertbuffé...


Det verkade som gästerna gjort upp sinsemellan - så bra funkade de olika delarna ihop. Det blev citronpaj, fruktsallad, grädde, chokladbollar, citrongrädde och mandelkrisp.


#mat #recept #café #dessert



Av Hilla - 13 oktober 2013 17:03


I lördags hade jag mddag här hemma och det kommer jag att skriva mer om imorgon.


Under lördagen åkte då min man ut i skogen istället tillsammans med sin mamma och de hittade faktiskt ca 10 liter svamp. Mest trattisar men även lite kantareller...


 

Nu gör vi svampmackor så klart...

 


#mat #svamp #kantareller #trattisar

Av Hilla - 9 oktober 2013 16:00


Jag var nyligen i Göteborg och efter en härlig promenad i trädgårdsföreningen gick jag till Rosencaféet och åt lunch. Jag hade tur med vädret och kunde sitta ute (i oktober) - underbart!


       

Lax- och spenatpaj...

 


#mat #göteborg #trädgård #café


Av Hilla - 8 oktober 2013 10:24


Jag bor på hotell väldigt ofta - så ofta att jag hoppar över hotellfrukosten för det mesta...


Idag var inte en sån dag utan en ordentlig rätt-ordning-dag. Så lite youghurt, färska hallon, äggröra, bacon, knäckemackor och baljor med kaffe senare är jag nu redo på arbetsdagen.


 


#hotell #frukost #mat

Av Hilla - 7 oktober 2013 09:28


Det här grytan testade vi i helgen och vi var kanonnöjda... Receptet är hämtat från aftonbladet den 26/9 2013.


Boeuf bourguignon

 

6 personer


1 kg högrev

2 gula lökar

0,5 dl vetemjöl

2 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk torkad timjan

2 lagerblad

2 ox- och köttbuljongtärningar

4 dl rött vin


Tillbehören;

200 g steklökar

100 g champinjoner

2 paket bacon a´140 g

färsk timjan salt och svartpeppar


1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lyft över det till en gryta efterhand. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje stekning. Häll över vattnet i grytan.

3. Skala, klyfta och stek löken på svag väme i ca 5 minuter och lägg löken i grytan.

4. Sikta mjölet över köttet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och lagerblad. Smula buljongtärningarna. Späd med med vin och vatten så att det täcker. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda väl och låt grytan koka upp.

5. Låt grytan sjuda på låg värme utan lock 1,5-2 timmar. Köttet är färdigt när det nästan faller sönder.


6. Skala och fräs hel steklök i smör 2-3 minuter på medelvärme under omrörning. Låt löken koka med i grytan de sista 10 minuterna.

7. Rensa och dela de stora champinjonerna (de små kan vara hela). Fräs i smör och rör ner i grytan.

8 Skär baconet i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.


 

#mat #recept #gryta

Av Hilla - 6 oktober 2013 17:37


Vi har varit på landet och stängt till i helgen...


Vad passar då bättre än att ta med sig en rejäl höstgryta. Jag hade lagat en boeuf bourguignon med timjanpotatis hemma och den passade bra att värma på där på lördagskvällen. Några tända ljus på bordet, ett bra rödvin och så var det bara att njuta av maten.


Recept på den goda grytan kommer jag att lägga ut här i bloggen inom kort...


 


Ikväll är vi trötta och har köpt med oss Thai-mat hem. Gott, enkelt och framförallt smidigt!


#mat #höst #gryta #thai

Presentation


Hillas matprat

Hör av dig till mig!

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2013 >>>

På café...

 

Mat på resa...

 

Festmat...

 

På restaurang...

 

Vardagsmat...

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skapa flashcards