Alla inlägg under maj 2020
Vi är på landet och här växer rabarbern redan och det ganska fort. Jag ryckte upp några rabarberstänglar och kokade en marmelad. Glasburk hade jag ingen men man tager vad man haver.
Hur gör man marmeladen? Tag rabarber, socker, kardemumma och en klick smör på slutet. Recept hittar du lätt med en sökning på nätet. Jag freestylade.
Samtidigt är middagens ugnsgrönsaker på gång.
Mums!
#hilla #hillasmatprat #rabarber #marmelad #rabarbermarmelad
I Uppland där jag bor är det perfekt läge att plocka de späda nässlorna och det har jag gjort idag. Kom ihåg att använda handskar.
Plocka späda nässlor, rensa och skölj noga.
Förväll (koka) nässlorna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter och låt sedan rinna av. Krama ur och hacka nässlorna lätt. Lägg i påsar och frys in eller använd dem direkt till t ex en nässelpesto eller nässelsoppa.
Förvånansvärt likt spenat på doften och kan användas på samma sätt.
Idag har jag förberett en hollandaisesås, till senare, då vår dotter kommer hem på middag. Jag kryddade med salt, vitpeppar, citronsaft och torkad dragon. Det är inte så svårt som man kan tro, men man måste följa receptet noga (jag använde vår kokboks recept).
Då fick jag ju tre äggvitor över och gjorde sjudna maränger enligt recept från samma kokbok som jag nämnde ovan. Jag hade hackade hasselnötter i smeten innan jag spritsade ut marängerna på plåten och garnerade med lite mörk choklad.
Man måste vara väldigt noga så det inte finns något fett i kastrullen som man vispar marängen i. Jag diskar alltid kastrullen innan och torkar noga. Ett misstag gjorde jag idag då jag garnerade marängerna innan de gick in i ugnen men det funkade rätt ok ändå eftersom ugnen bara ska vara på 125 grader. Ibland har jag lite bråttom i min hjärna...
Jag älskar sjudna maränger och jag tror även maken och dottern blir glada...
#hilla #hillasmatprat #hollandaisesås #sjudnamaränger
Jag är ju deltidspermitterad och får saker gjorda som borde gjorts för längesedan.
Idag bytte jag t ex hyllpapper i skafferiet på landet... äntligen! Nu fick jag även rensat och allt känns fräscht igen.
Gubben och jag firade sista april, alldeles på egen hand igår, ute i vår sommarstuga. Våra planer på umgänge med flera vänner ställdes förstås in.
Här sitter vi på tu man hand och äter matjessillmacka och ägg med kaviarröra. Min make tog en liten nubbe till maten också...
Matjesröra med turkisk lättyoghurt, majonnäs, matjessill, gräslök, kokt potatis.
Kokta ägg med creme fraiche, purjolök och Kalles kaviar.
#hilla #hillasmatprat #sillunch #matjessill #ägg #kaviar
| Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
| 1 | 2 | 3 |
|||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
|||
| 18 | 19 | 20 |
21 |
22 | 23 | 24 |
|||
| 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
|||
| |||||||||