Direktlänk till inlägg 29 mars 2011
Det här är mitt favoritbröd just nu. När brödet svalnat skivar jag upp limporna och stoppar dem i frysen. Då kan jag ta fram precis så mycket jag vill ha till frukosten...
Gryningsbröd från Skärmarö, 2 limpor
Du behöver;
1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap eller brödsirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön eller pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl nötter
0,5 - 1 näve torkad frukt som aprikos, fikon eller katrinplommon
Gör så här;
Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en rejäl bunke. Ner med vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin, nötter och den torkade frukten. Rör ihop till en skön smet.
Smörj och bröa två avlånga formar och fyll dem med denna underbara deg. Strö över lite vetemjöl, pumpakärnor och flingsalt.
Grädda i 175 grader i 90 minuter. Täck med folie om det ser ut att brännas. Låt bröden vila i formarna, gärna ett par timmar. Njut med smör, marmelad och ost...
Innan brödet gräddats ser det ut så här...
Receptet är hämtat ur Amelias lilla bakbok
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|