Direktlänk till inlägg 12 september 2011
En enkel och god äppelkaka, receptet är hämtat från Nya Annas Kokbok
6 personer
Gör först en mazarinmassa:
Smält 100 gram smör och ställ åt sidan så länge. Riv 200 gram mandelmassa och blanda med knappt 1 dl socker, 1/2 tsk kanel, 1 dl vetemjöl, 1 msk pressad citron och 2 ägg. Blanda sist ner det smälta, avsvalnade smöret. Rör det hela till en smet.
Kärna ur och skala 6-7 fina syrliga äpplen. Skär äpplena i stora klyftor och lägg dem i ett stort smort ugnssäkert fat. Ringla smeten över.
Grädda i 175-200 graders ugnsvärme i 25-30 minuter. Servera kakan med eller utan lättvispad grädde. Vi serverade med lättvispad grädde och det kändes helt rätt. Vaniljsås hade nog blivit för sött...
Rent allmänt kan jag säga att "Nya Annas Kokbok" är en receptsamling som jag använt enormt mycket. Har man bara råd med en kokbok utöver en standardkokbok typ "Vår Kokbok" så tycker jag att man ska investera i en kokbok av Anna Bergenström. Där finns många enkla recept men ofta med en liten twist och alla rätter / bakverk jag provat att laga har blivit bra!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
|||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 |
21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|